O nas

Čista strast od leta 1911. Benelli je to in še veliko več: dediščina, čustva in inovacije postanejo legendarni v več kot 100 letih revolucionarnih modelov, napredne tehnologije, zmag in svetovno znanih pilotov. Elegantni in športni motocikli Benelli so ustvarjeni tako, da izpolnjujejo zahteve vsakega voznika, tudi najzahtevnejšega, in zagotavljajo vrhunsko izkušnjo vožnje in udobje, hkrati pa se osredotočajo na porabo in spoštovanje naravnega okolja. To je izziv, s katerim se Benelli sooča vsak dan kot prvi cilj celotne skupine. Motocikel Benelli ima osebnosti na pretek in je takoj prepoznaven po privlačnem dizajnu in nezamenljivem športnem videzu. Najbolj inovativni koncepti oblikovanja so implementirani v vse modele podjetja Pesaro zahvaljujoč strokovnemu znanju centra za raziskave in razvoj, kjer sodelujejo številni strokovnjaki. Poleg tega Benelli računa na široko in učinkovito distribucijsko mrežo, ki pokriva ves svetovni trg.
Od leta 2005 je Benelli del skupine QJIAN JIANG, prve skupine na Kitajskem glede velikosti in proizvodne zmogljivosti na področju motornih koles. Proizvodnja doseže 1.200.000 vozil na leto in 14.000 zaposlenih dela v super moderni tovarni, veliki kot mesto, ki se nahaja v Wenlingu, približno 500 km stran od Šanghaja. Zgodovinska znamka iz Pesara jim je razširila obzorje v svet. Benelli je pripravljen na prihodnje izzive zahvaljujoč pristopu, ki združuje italijansko genialnost, stil in inženiring s poslovnim pristopom in globalno vizijo velike skupine, kot je QJ. Popolnoma novi modeli dobijo DNK in zgodovino Benellija ter slavijo izvireno oblikovanje, inovativnost in moč znamke. Benelli želi spraviti svet v gibanje in načrtovati svoje stranke v prihodnosti. Benelli odpira vrata preteklim, sedanjim in prihodnjim ljubiteljem motociklov, zahvaljujoč popolnoma novim modelom z inovativnim dizajnom, vrhunskimi in hkrati enostavnimi za vožnjo.

Naša zgodba

1911 ~ 1934

Šest bratov, ena zgodba. Šest mož za legendo postane resničnost. Bila je pomlad 1911, ko je Teresa Benelli, vdova, vložila ves kapital svoje družine, da bi ustanovila delavnico in zagotovila stabilno službo za svojih šest sinov, Giuseppeja, Giovannija, Filippa, Francesca, Domenica in Antonia »Tonina« Benellija.

Na začetku je bila to samo servisna delavnica, kjer so izdelovali tudi nekatere rezervne dele za avtomobile in motorje. Toda šest bratov Benelli je imelo veliko višje ambicije: izdelava motociklov. Osem let pozneje, leta 1919, se je rodil prvi motor, dvotaktni 75-kubični motor, nameščen na okvir kolesa, ki ni dal zadovoljivih rezultatov.

Decembra 1921 se je pojavil prvi pravi motocikel Benelli: "Velomotore", 98cc dvotaktno lahko kolo, predstavljeno v dveh modelih, Touring in Sport (125cc). Novi modeli so prispeli leta 1923 z različico 147 cc, s katero je Tonino Benelli začel osvajati zmage, zaradi katerih bo podjetje Pesaro zaslovelo po vsej Evropi.

Leta 1926 je Giuseppe Benelli zasnoval nov motocikel s 175-kubičnim 4-taktnim motorjem, z odmično gredjo v glavi, ki jo upravlja originalni "štiriprestavni sistem" in z zmogljivostmi, ki so enake ali boljše od motociklov z večjo prostornino. Te poteze so vodile do neštetih zmag Tonina Benellija, italijanskega prvaka v letih 1927, 1928, 1930 in 1931. Povečanje proizvodnje in uspeh prodaje (175cc so izdelovali v različnih modelih do leta 1934, ko sta bila predstavljena 500cc in 250cc 4-taktni motocikel) sta pripeljala do povečanja tovarne. Končno sta leta 1932 brata Benelli kupila paviljone žage Molaroni v "viale Principe Amedeo", ki je zdaj "viale Mameli".

Dve leti kasneje, leta 1934, je Benelli predstavil dve novi dirkalni motocikli: 250 twin cam in 500. Leta 1940 je Benelli lansiral 500-kubični motor s stranskimi ventili in fantastičen dirkalni motocikel (4-valjni z dvojno odmično gredjo v glavi in kompresorjem, ki se ne bi nikoli uporabljal na stezi), vendar je začetek vojne prisilil podjetje, da je začelo proizvajati le vojaške motocikle.

1940 ~ 1950

Podjetje iz Pesara je bilo na vrhuncu uspeha (v tovarni je delalo 800 zaposlenih), vendar je druga svetovna vojna tovarno uničila. Zavezniško bombardiranje in plenjenje s strani nacistov je to veliko podjetje spremenilo v kup ruševin in prazne lope.

Brata Benelli nista izgubila duha in sta po pridobitvi strojev in opreme začela okoli 1000 vojaških motociklov – večinoma angleškega porekla –, ki so jih zavezniki pustili na bojiščih, predelovati v kolesa za civilno uporabo. Leto 1947 je bilo tudi leto ponovnega zagona dirkalnih dejavnosti.

Leto 1948 je bilo za Benelli mejnik: podjetje je najelo motociklističnega dirkača Daria Ambrosinija in 14. oktobra sta brata Benelli oznanila odločitev o nadaljevanju proizvodnje motociklov. Športni uspeh novega Benellija je dosegel vrhunec leta 1950 z Ambrosinijevo zmago na svetovnem prvenstvu v razredu 250.

1950 ~ 1980

V poznih 40-ih Giuseppe Benelli je zaradi nepremostljivih nesoglasij z bratoma zapustil podjetje. To je bil začetek Motobija, s klasičnim 2 in 4-taktnim motorjem jajčaste oblike, majhne in srednje prostornine. Nov prodajni in športni uspeh: več kot 1000 zmag na dirkah v 50. in 60. letih.

Proizvodna dejavnost Benellija se je nadaljevala leta 1951 s predstavitvijo 'Leoncina', katerega velik komercialni uspeh je bil na vrhuncu, ko je Benelli leta 1953 zmagal na prvi 'Motogiro d'Italia' z dirkalnikom Tartarini.

Leta 1961 je podjetje iz Pesara praznovalo svojih prvih 50 let in naslednje leto, da bi rešili krizo motoristične industrije, sta bili znamki Benelli in Motobi združeni v eno. To je bil junaški čas za voznika Provinija in Pasolinija, 4-valjnega 250-kubičnega motorja in drugega naslova svetovnega prvaka leta 1969 z avstralskim dirkačem Kelvinom Carruthersom.

Širok nabor modelov je zaznamoval proizvodnjo Benelli-Motobi v 60. letih: od skuterjev do "Tornada", dvovaljnega maksi kolesa (650 ccm), zadnje izvirne stvaritve Benellija. Leta 1972 je podjetje kupil argentinski podjetnik Alejandro De Tomaso. Nova lastnina je ponovno lansirala in razširila paleto izdelkov, ki predstavljajo večvaljna motorna kolesa in prestižni 750-kubični 6-valjni motor (prvi 6-taktni motocikel, proizveden v seriji, ki je na voljo širši javnosti) ter zgradila novo in sodobno tovarno.

1988 ~ 2015

Japonska konkurenca je postajala vse hujša in tehnično naprednejša. Padec je bil počasen, a neizogiben. Leta 1988 je Benelli padel na kolena. Industrijski tajkun g. Giancarlo Selci, lastnik skupine Biesse, je rešil slavno podjetje pred negotovo prihodnostjo in 23. oktobra 1989 kupil Benelli. Podjetje je ciljalo na segment trga skuterjev z modeloma Devil in Scooty. Zdelo se je, da se je začel nov čas, a po prvih trenutkih evforije so obeti spet postali negotovi.

Leta 1995 je skupina Merloni iz Fabriana kupila večinski delež zgodovinske znamke. Vittoriov sin Andrea Merloni je bil vodja novega podjetja in nov začetek je prišel z agresivnim skuterjem 491. Novi ambiciozni projekti, skuterji, celo športna kolesa: trivaljnik Tornado 900cc, ki bo prav tako tekmoval v prvenstvu Superbike in TnT 1130cc. Toda Benelli se je moral kmalu znova soočiti z novo krizo.

Decembra 2005 je Benelli postal del skupine Q.J. . Zmagovalec nagrade za najboljšega izvoznika motornih koles leta, Qianjiang je korporacija s sedežem v Wenlingu, kjer 14.000 ljudi proizvede več kot 1.200.000 vozil in dva milijona motorjev na leto v super moderni tovarni, veliki kot mesto.

Približno 670.000 kvadratnih metrov proizvodnih površin, opremljenih s sofisticiranimi stroji za proizvodnjo delov, uvoženimi iz Nemčije, Italije in ZDA. .
Podjetje z več kot 750 milijoni ameriških dolarjev kapitala kotira na kitajski borzi od leta 1999 in proizvaja tudi štirikolesnike, električna kolesa, kosilnice, vozičke za golf, generatorje, črpalke in drugo vrtno opremo. 20 % svoje proizvodnje izvozi v tujino, vključno z Ameriko in Evropo. Qianjiang je osredotočen na kakovost in je od leta 1997 pridobil mednarodno priznan certifikat ISO 9001.

Z novim kapitalom in sinergijo med Italijo in Kitajsko je Benelli Q.J. trenutno dela na različnih projektih, katerih cilj je ponovni zagon podjetja Pesaro na svetovnih trgih.
Leta 2011 je Benelli uspešno praznoval svojo prvo stoletnico.


Zapuščina


Naročite se

Naročite se na naše novice in ostanite obveščeni

Your privacy on the Benelli website

This website is managed by Benelli Q.J. S.r.l. (“Benelli”). The main purpose of this site is to provide you with the Services we offer related to our website. We want you to feel safe when you visit our website, and we are committed to protecting your privacy during this visit.

Before you use and contribute information via this website, we advise you to read our Privacy Statement and our Privacy Policy and agree to the terms they contain.

Your decision to contribute your Personal Data is voluntary. However, since registration of a personal account and the use of our Services require personal data, you cannot use this site unless you contribute your Personal Data.

About us

Benelli is a company which develops and produces motorbikes, with registered office at Strada della Fornace Vecchia, sn, 61122 Pesaro (PU), Italy, belonging to the Qianjiang group headquartered in Wenling, Zhejiang province, China.

The data controller has designated a Data Protection Officer (DPO), who can be contacted by email at dpo@benelli.com or by writing to Strada della Fornace Vecchia sn, 61122 Pesaro (Italy).

Which data do we collect?

The Personal Data we collect from you include your name, address, email address and IP addresses and data regarding the pages you visit and when.

Personal Data may include:

  • Personal Data which you contribute to us, such as your email address and your country/region; if you use your social media account to access or register for a personal account on the Benelli website, we may also collect any information in the public domain associated to your social media account. If you make a purchase on the Benelli website, we will collect your name, postal/shipping/billing address (including postcode), contact information, email address, credit card number or other payment service information.
  • Personal Data supplied to us through your use of the Benelli Services, such as device, register or position data.

We do not collect sensitive personal data.

We also collect Personal Data through the use of cookies. Cookies are small data files which store and recover information about your visit to this website - such as how you accessed our website, how you browsed the site, and which information was of interest to you. For further information about cookies, please read our cookie policy.

How do we use your data?

We analyze your data to find out what works best on our website, to define the most appropriate ways of improving it, and, finally, to decide how to change our site to make it more effective for you and other users. We may also use your data for other purposes, when we are authorised to do so by law, such as to comply with requests from public authorities or to conduct internal investigations. Find out more about how we use your Personal Data.

We may also send you emails on your request. If you have subscribed to our newsletter and have agreed to receive further communications, we may also send you marketing emails, such as product updates or other marketing information regarding our products and services. Please remember that you can withdraw your consent at any time.

Will we share your data with third parties?

Since we are a global organization, the data we collect may be transferred internationally within the worldwide Benelli organization. We may also share your data with third parties such as our service providers.

We restrict access to personal data concerning you to employees we consider have a reasonable need to come into contact with these data for the supply of products or services or to perform their duties. Our staff are trained regarding their data protection obligations.

International transfer of personal data

You recognise and agree to the transfer, storage, use or processing of your data at/by Benelli and its affiliated companies and/or its service providers which might be located in a country other than your own. All the aforesaid transfers, storage or processing of your data will be subject to the Privacy Policy and the relevant laws with regard to the protection of the privacy and security of personal data.

We use approved contractual clauses for the international transfer of personal data collected in the European Economic Area and Switzerland. As a global company, Benelli has a series of legal entities in different jurisdictions, which are responsible for the personal data which they collect and which are processed on their behalf. Find out more about Benelli’s global organization.

How do we protect your data?

The protection of your data matters to us. We process your data in compliance with the relevant data protection legislation, and we will adopt appropriate measures to guarantee this website’s security. We provide physical, electronic and procedural guarantees compliant with Italian laws and regulations to protect your data, including, but not limited to, those set forth in the General Data Protection Regulation no. 679/2016 (“GDPR"). We will ensure that we have adequate physical and technological measures to protect your data, wherever they are stored. When we outsource any process, we will ensure that the supplier has adequate security measures.

How can you access, change or erase your data?

For any query regarding the processing of your personal data or to exercise any of the following rights, please contact us at privacy@benelli.com.

  • You are entitled (in the circumstances and on the conditions, and with the exceptions, envisaged by the relevant law), to:
  • Request access to the personal data concerning you which we process: this right enables you to find out whether we hold personal data concerning you and, if so, to obtain information about and a copy of the said data.
  • Request the rectification of your personal data: this right entitles you to have your personal data corrected if they are inaccurate or incomplete.
  • Object to the processing of your personal data: this right entitles you to ask Benelli to stop processing your personal data.
  • Request the erasure of your personal data: this right entitles you to request the erasure of your personal data, also when the data are no longer necessary for the achievement of the relevant purposes.
  • Request the restriction of the processing of your personal data: this right entitles you to ask Benelli to process your personal data only in limited circumstances, including with your consent.
  • Request the portability of your personal data: this right entitles you to receive a copy (in a structured, commonly used and machine-readable format) of the personal data you have contributed to Benelli, or to ask Benelli to transmit those data to another controller.

To the extent that the processing of your personal data is based on your consent, you will be entitled to withdraw this consent at any time by contacting us here. Bear in mind that this will not affect Benelli’s right to process the personal data obtained before you withdrew your consent, or its right to continue parts of the processing which have legal bases other than your consent.

If, in spite of our best efforts to protect your personal data, you believe that your rights to privacy have been violated, we urge anyone to contact Benelli before taking any other action, in order to find a solution to any complaint. You are entitled to submit a complaint directly to the competent supervisory authority, or to bring an action against Benelli before a competent court (in the country where you live or work or in the country where you maintain that data protection law has been breached).

What are your rights with regard to marketing communications?

You may exercise your right not to receive marketing communications by ticking some boxes in the form below, which we use to collect your personal data, or by exercising your right to object in the email messages we send you. You may also exercise the right to stop receiving marketing communications at any time by contacting us. In this case, we will conserve minimal personal data to record the fact that you object, and will not contact you again.

How long do we store your data for?

We store your personal data for the time needed to pursue the purposes stated in this Privacy Statement, unless the law requires or permits a longer storage period.

Where can I get more information?

You will find more information about the procedures and purposes of the use of your data, and the rights you can exercise regarding your data, in our Privacy Policy.Če se želite odjaviti kliknite here